` Ανακοίνωση 06/11/2021 | Ανακοινώσεις Συνομοσπονδίας | Blog

Ανακοίνωση 06/11/2021

Ημερομηνία: 05/11/2021 Εμφανίσεις: 24.435 Clicks: 1.100
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ
ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

« Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΠΟΤΕ…ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΕΣ!!»

   Μετά από κάποιους, λιγοστούς και δακτυλοδεικτούμενους διθυραμβικούς
πανηγυρισμούς των φίλων του κ. Υπουργού για το «φλέγον» Νομοσχέδιο, ήρθε η ώρα να ειπωθούν αλήθειες. Αλήθειες, σε αντίθεση με τα ψέμματα που δημόσια δεν δίστασε να ξεστομίσει ο Υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνης Γεωργιάδης.

Ψέμα Νο 1
   Ανέφερε για ένα απεργία-συλλαλητήριο στο Υπουργείο Ανάπτυξης την περίοδο του καλοκαιριου του 2021..Πρώτη διόρθωση , ήταν Απρίλιος του 2021.

   Συνεχίζοντας λοιπόν δήλωσε ότι,»καμία λαική αγορά δεν απήργησε και κάτω από το Υπουργείο μαζεύτηκαν καμιά 50αριά άτομα» τα οποία λόγω επικείμενης ηλίασης καλοκαιριού(Απρίλιος 2021) τα κέρασε πορτοκαλάδες.

Τονώνοντας λοιπόν να τονίσουμε την μνήμη του Κου Γεωργιάδη επισημαίνοντας για πολλοστη φορά ότι από Εβρο μέχρι Κρήτη, κι οι παραγωγοί του Ν.Αττικής , απήργησαν καθολικά, κάτι που του είναι ήδη γνωστό.
Ψέμα Νο2
   Στις 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε Πανελλαδικό Συλλλαλητήριο, με συμμετοχή από κάθε άκρη της χώρας μας, με την δυναμική και καθολική συμμετοχή και των 8 Ομοσπονδιών, η οποία λόγω της απώλειας της Κας Γεννηματά και από σεβασμό στη μνήμη της έληξε νωρίτερα με τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμου. Αντ’ αυτού πραγματοποιήθηκε δυναμικη πορεία προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και πάλι, κατά την προσφιλή του τακτική ο κος Γεωργιάδης μίλησε ξανά δημόσια για «λιγα παραπάνω άτομα που μαζεύτηκαν» με μόνη διαφορά ότι την φορά αυτή δεν είχε πορτοκαλάδες..Και πάλι δεν έλαβε υπόψιν του ότι ξανά όλες οι Λαικές της χώρας παρέμειναν κλειστές.

   
Μίλησε ξανά δημόσια και στην Βουλή ο Κος Γεωργιάδης για τις περιβόητες «αγκυλώσεις» του Ν.4497, καταδικάζοντάς τον επικαλούμενος μάλιστα διεξοδικά συγκεκριμένα άρθρα του.
Ας θυμίσουμε λοιπόν στον Υπουργό ότι τον συγκεκριμένο νόμο τον είχαν υπερψηφίσει 258 βουλευτές, συμπεριλαμβανόμενης και της δικής του σημερινής..παράταξης, κρίνοντας τον ως θετικό κι εκσυγχρονιστικό.

   
Σήμερα όμως, αποφάσισε ότι ο νόμος αυτός δεν είναι καλός και γι αυτό έφερε στην θέση του το νέο Νομοσχέδιο σαν θετικό..και γι αυτό πέρασε μόλις με 158 θετικές ψήφους.
Στο σημείο αυτό λοιπόν θα πρέπει να σημειώσουμε την θετική και καθοριστική συμβολή της Συνομοσπονδίας και τις όποιες θετικές αλλαγές επιτεύχθηκαν λόγω των πολλαπλών κι επίμονων παρεμβασεων της, σε ένα σχέδιο νόμου που τον Ιανουάριο του 2021, στο πρώτο του προσχέδιο μιλούσε για Εταιρείες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, εταιρείες στις Λαικές Αγορές, και ποιος μπορεί να παραβλέψει τα αναφερόμενα σε εκείνο το Νομοσχέδιο περίφημα ΣΔΙΤ.
Αξιοσημείωτη ήταν κι η αναφορά, στον «μη παραγωγό», τραγελαφικός χαρακτηρισμός που είχε βέβαια κι αυτός την σημασία και τον ρόλο του.

   
Επιτυχημένες κινήσεις της Συνομοσπονδίας μπορούν να αναφερθούν και για τις περιβόητες προκηρύξεις θέσεων, για την προκήρυξη θέσεων ανα 5ετία, τις πλειοδοτήσεις, τα μόρια των μεγαλύτερων εκκαθαριστικών, τα delivery που θα εκσυγχρόνιζαν τις Λαικές Αγορές χρηματοδοτούμενα από τα ΕΣΠΑ, και μία σειρά πλείστων άρθρων τα οποία στην πορεία,κατόπιν δυναμικών επεμβάσεων αφαιρέθηκαν.

   
Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε ότι σε κάποιες από τις συνεχίζουσες υπάρχουσες κόκκινες γραμμές της Συνομοσπονδίας είχαμε και την κατανόηση του Κου Γεωργιάδη, μόνο που άγγιζε τα όρια της γελοιοποίησης.

   
Γιατί πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρισθει η στρογγυλοποίηση της κόκκινης γραμμής της Συνομοσπονδίας για την διάθεση προιόντων στις λαικές αγορές σε ποσοστό 70%, το οποίο κατέπεσε απλά στο 50%. Τίποτα λοιπόν δεν άλλαξε στην ουσία, το άρθρο σαν άρθρο γελοιοποιήθηκε από τον Υπουργό κι ο παραγωγός συνεχίζει το γραφειοκρατικό του λαβύρινθο.
Από την άλλη πλευρά, το θέμα της μεταβίβασης των επαγγελματικών αδειών, καθώς επίσης και τα παράλληλα εισοδήματα σαφώς και κατατασσονται στα θετικά σημεία αλλα μιας κι ο «πυρήνας του Νομοσχεδίου είναι η ισονομία» μήπως θα έπρεπε για τον λόγο αυτό να ισχύσει και για τους παραγωγούς..?

   
Μήπως θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή κι η πρόταση του εισηγητή της Ν.Δ. του Κου Σιμόπουλου, για να μπορούν οι παραγωγοί να συμπληρώνουν λόγω συνθηκων τα προιόντα τους με το 1/3 της ποσότητας που δηλώνουν . .

   
Μιλώντας όμως για ισονομία και δημοκρατία, είναι δύο έννοιες τις οποίες τις έχει εντόνως σε πολλά σημεια του αποβάλλει το εν λόγω Νομοσχέδιο. Γιατί δεν μπορεί δυστυχώς, να ερμηνευτει διαφορετικά ο πλήρης αποκλεισμός των εκπροσώπων παραγωγών και μικροπωλητών από την λήψη αποφάσεων για καίρια θέματα που τους αφορούν άμεσα καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατικής και συλλογικής εκππροσώπησης. Γιατί άραγε?
Και μιλώντας για την ίδια ισοπολιτεία και ισονομία, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τη φορολογική καιασφαλιστική ενημερότητα που επανέρχεται από το «παράθυρο», παρά τα όσα αντίθετα έχει πει ο «Συνήγορος του Πολίτη».

   
Στην παρούσα φάση βέβαια έχει ανακύψει έντονα πλέον και το θέμα, η έντονη διένεξη για τα περιβόητα Νομικά Πρόσωπα.

   
Οσοι λοιπόν πανηγυρίζουν για το νόμο – έκτρωμα που ρυθμίζει άρτια τα θέματα των λαϊκών αγορών, βγαίνουν τώρα και τί λένε;

   
Δεν φταίει ο Άδωνης Γεωργιάδης – ναι αυτός, που με τόσο πάθος υπερασπίστηκε το Νόμο του - που δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις λαϊκές αγορές, όπως όλοι μας του λέγαμε τόσο καιρό. Φταίει ο υπουργός Εσωτερικών!

   
Μα ο υπουργός Εσωτερικών είναι αυτός..? που έγραψε στο άρθρο 26 παρ. 2 σημείο η’ «… την προσθήκη στους καταστατικούς σκοπούς υφιστάμενων κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος νομικών προσώπων των ΟΤΑ του τρόπου υλοποίησης μίας ή περισσοτέρων αρμοδιοτήτων των αρμόδιας αρχής, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο ν.3852/2010 (Α’87)….» και δεν είναι ο Άδωνης Γεωργιάδης?

   
Τί είναι αυτό ακριβώς που δεν γίνεται αντιληπτό;

   
Εάν χρειαζόταν και άλλη νομοθετική παρέμβαση γιατί ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης δεν την έκανε ΠΡΙΝ την ψήφιση του Νόμου; Γιατί αυτή η βιασύνη;

   
Αυτό βέβαια είναι το ένα σκέλος.

   T
ο άλλο λέει το εξής:

Άντε και ο υπουργός Εσωτερικών προσέθεσε στο σκοπό αυτών των εταιρειών των ΟΤΑ και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, ΜΕ ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ;;;

   
Σήμερα, όλες αυτές οι πρώην αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες και νυν Αναπτυξιακοί Οργανισμοί έχουν έναν, το πολύ δύο, υπαλλήλους. Με αυτούς θα βγουν προκηρύξεις, θα δοθούν άδειες, θέσεις, θα υπάρχει εποπτεία, θα λύνονται τα τρέχοντα προβλήματα των λαϊκών αγορών;

   
Όχι απλά όλα αυτά είναι ανεδαφικά και ανεφάρμοστα, αλλά μοιάζουν με εξαιρετικά κακόγουστα αστεία.

   
Φτάνει πια λοιπόν με το ψέμα!!

   
Γιατί έστω ένας δεν λέει ότι η μόνη πρόταση που ευσταθεί είναι αυτή της συστάσεως ενός νέου, αυτοτελούς και ανεξάρτητου νομικού προσώπου σε επίπεδο Περιφέρειας, με ΜΟΝΗ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη τη διοίκηση, οργάνωση, διαχείριση και εποπτεία των λαϊκών αγορών, όπως από το 2017 ακόμη ζητούμε μετά επιτάσεως σε όλους τους τόνους και προς κάθε αρμόδιο;

   
Σε κάθε περίπτωση οι καθορισμένες από την Συνομοσπονδία «κόκκινες γραμμές», εξακολουθούν και ισχύουν στο ακέραιο. Το Νομοσχέδιο από την 1 Φεβρουαρίου θα είναι σε ισχύ αλλά οι μέχρι τότε οι Υπουργικές Υπερεξουσίας Αποφάσεις θα κρίνουν την εφαρμογή του Νομοσχεδίου αλλά και τις περαιτέρω δικές μας κινήσεις.


Υ.Γ: Ο κ.Υπουργός δεν μας κέρασε ποτέ πορτοκαλάδες.
Να είναι ανακριβής με τα υπόλοιπα το καταλαβαίνουμε.
Για τις πορτοκαλάδες δεν πρέπει να λέει ψέματα ποτέ….


Ο Πρόεδρος

Άγγελος Δερετζής
 Ο Γενικός Γραμματέας
 
Παντελής Μόσχος