` Ένθετο 02/05/2014 | Ανακοινώσεις Ομοσπονδίας | Blog

Ένθετο 02/05/2014

Ημερομηνία: 02/05/2014 Εμφανίσεις: 593 Clicks: 1.987

 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ 

Ιστοχώρος: http://www.laikesagores.gr Email: info@laikesagores.gr 

02 Μαΐου 2014


ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ

 


ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

 

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Παντελή Μόσχο και τoν πρόεδρο του σωματείου επαγγελματιών πωλητών Α΄ Λαϊκής Αγοράς Αθηνών και μέλος του Δ,.Σ της Ομοσπονδίας, Αντ. Τριανταφυλλόπουλο.

Μετά την συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων δήλωσε:
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διατήρηση όλων των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης καθώς και την ανάθεση των αρμοδιοτήτων για τις λαϊκές αγορές στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που με πρόχειρο, αποσπασματικό και αντιφατικό τρόπο προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Τέλος, ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα μια πραγματική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να ενταχθεί το υπαίθριο εμπόριο στον Εθνικό Σχεδιασμό Ανασυγκρότησης της χώρας, αφού μέσω του θεσμού αυτού εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα πολλών μικρών παραγωγών αλλά και επαγγελματιών, εξασφαλίζει ο καταναλωτής ποιοτικά και φθηνά προϊόντα.

 

30/4/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. 

 


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ
ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ

 

«Με πωλητές λαϊκών αγορών αλά καρτ η μνημονιακή συγκυβέρνηση
εξωθεί έναν ακόμη κλάδο στον μαρασμό εξυπηρετώντας ιδιωτικά μονοπώλια»
Με σύντομη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου και διατάξεις που υποδηλώνουν προχειρότητα, ένας ακόμη κλάδος οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία. η Συγκυβέρνηση, ανίκανη να σκεφθεί διαφανή κριτήρια χωροθέτησης, απεφάνθη πως οι θέσεις στις λαϊκές αγορές θα δίνονται κατόπιν κληρώσεως.
«Σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός έτους η κυβέρνησή σας, έχει νομοθετήσει τρεις φορές για θέματα που αφορούν την οργάνωση, αλλά και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Κάθε σας νομοθετική παρέμβαση είναι χειρότερη από την προηγούμενη.
Όχι μόνο εμείς, αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί και έμποροι των λαϊκών αγορών, δεν κατανοούμε γιατί έχετε στοχοποιήσει έναν θεσμό που προσφέρει φθηνά γεωργικά, αλλά και άλλα προϊόντα στους καταναλωτές. Οι ίδιοι οι καταναλωτές αδυνατούν βέβαια να καταλάβουν, γιατί θέλετε να τους στερήσετε την ύστατη δυνατοτήτων εξασφάλισης των βασικών ειδών διατροφής τους.
Τώρα στοχοποιείτε χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες ζουν από το υπαίθριο εμπόριο. Το βασικό ερώτημα βέβαια είναι το γιατί, γιατί θέλετε να κλείσετε τις λαϊκές.
Το μόνο βέβαια που βλέπουμε εμείς να εξυπηρετείτε στην πραγματικότητα είναι τα ιδιωτικά μονοπώλια που θα στερήσουν τα μέσα επιβίωσης από μεγάλη μερίδα παραγωγών, εμπόρων, αλλά και καταναλωτών. Αναλυτικότερα, εξωθείτε αυτούς
που δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο στον μαρασμό και την εξαθλίωση
με ένα πλέγμα εξαντλητικών προστίμων ανούσιων διοικητικών ρυθμίσεων και εμποδίων που αποσκοπούν στην έξοδό τους, βέβαια, από την αγορά που είναι και ο αυτοσκοπός σας.
Ας αρχίσουμε από τις διοικητικές, αλλά και τις ποινικές κυρώσεις.
Τα πρόστιμα τα οποία προβλέπετε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι τόσο αυστηρά που αφενός δεν έχουν πραγματικές πιθανότητες είσπραξης, που είναι και σκοπός σας, αν επιβληθούν, αφετέρου καταστρέφουν ολόκληρες οικογένειες που παλεύουν για ένα μεροκάματο.
Ένα ακόμα θέμα που θέλουμε να υπογραμμίσουμε στην πρώτη ανάγνωση είναι αυτό της τοποθέτησης των πολιτών σε θέσεις μέσω κλήρωσης. Αναρωτιόμαστε, βέβαια, εάν έχετε πατήσει ποτέ σε λαϊκή αγορά. Επειδή η απάντηση είναι προφανώς αρνητική,
σας ενημερώνουμε εμείς που πατάμε, ότι όσοι ψωνίζουμε από την αγορά αυτή, ξέρουμε συγκεκριμένους παραγωγούς και πωλητές, τους οποίους εμπιστευόμαστε και στους οποίους απευθυνόμαστε κάθε βδομάδα επί δεκαετίες.
Δεν είναι δυνατόν να ψάχνουμε, εάν έχει κληρωθεί και σε ποια θέση βρίσκεται
ο πωλητής της επιλογής μας μόνο και μόνο επειδή ως άρθρωνες νομοθέτες
είστε ανίκανοι να εισάγετε κριτήρια χωροθέτησης.

 


 Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου
για το κυβερνητικό νομοσχέδιο 
& την απεργία
στις λαϊκές αγορές

 

28/04/14 

Στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των λαϊκατζήδων παραγωγών και επαγγελματιών, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ανοίγει το δρόμο για την εξόντωση τους, προκειμένου να συγκεντρωθεί και το εμπόριο των λαϊκών αγορών, στους μεγαλέμπορους και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, που θρέφουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, καταστρέφοντας ταυτόχρονα  το μεροκάματο του αυτοπασχολούμενου επαγγελματία και του μικρομεσαίου αγρότη, που θέλει να ξεφύγει από την εκμετάλλευση του μεσάζοντα και μεγαλέμπορου, για να επιβιώσει.
Γι αυτό επιβάλλουν κάθε χρόνο αλλαγή θέσης των πάγκων που δεν θα τους βρίσκουν οι πελάτες τους, αυστηροποιεί τους όρους άδειας, όταν για τους επιχειρηματίες ζητά μια απλή αίτηση και επιβάλλει ποινές φυλάκισης και τσουχτερά πρόστιμα εξόντωσης για παραβάσεις (ελλιπή στοιχεία, έλλειψη άδειας κ.ά), λες και οι μεροκαματιάρηδες λαϊκατζήδες είναι εγκληματίες!
Το ΚΚΕ καθαρά και απόλυτα καταψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό και καλεί να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καταδικάζοντας και με την ψήφο τους τις άγριες πολιτικές κυβέρνησης, ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ.

 


 

 

01 Μαΐου 2014 10:04

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φ. Κουβέλης:

«Nα αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές»


Συνάντηση με τον Πρόεδρο
της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη 
είχαν στα γραφεία του κόμματος
ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών
Λαϊκών Αγορών Π. Μόσχος
και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πωλητών
Λαϊκών Αγορών Κ. Κακαράτζας.

 

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, δήλωσε ότι απαιτείται να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά τον κλάδο και να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.


Γραφείο Τύπου
30 Απρ 2014

 


 


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στην ακόλουθη δήλωση προέβη
ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός

 

σχετικά με το θέμα της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών: 

 

«Το ζήτημα της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, είναι εξαιρετικά σοβαρό για να αντιμετωπίζεται με τόσο πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, όπως επιχειρεί η Κυβέρνηση.
Καλώ το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο
και να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων
των εμπλεκόμενων φορέων του Υπουργείου, της Περιφέρειας, των Δήμων,
του Δ.Σ. του Οργανισμού και των εργαζομένων σε αυτόν,
των επαγγελματιών πωλητών και των παραγωγών-αγροτών.
Επισημαίνω ακόμη ότι ουδέποτε ζήτησα τη διάλυση του Οργανισμού και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην Περιφέρεια, με τη μορφή απλής Διεύθυνσης.
Από την πρώτη στιγμή και με την παρουσία μου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή εκείνο που πρότεινα και επιμένω σε αυτό είναι μία καθαρή λύση.
Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν με αιφνιδιαστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και τροπολογίες. Γίνονται με διάλογο και συνεννόηση. Προτάσεις υπάρχουν.
Καλώ το Υπουργείο να τις ακούσει.»

 

 


 

 

Ρένα Δούρου Αττική


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δήλωση της υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής
και επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής»
Ρένας Δούρου σχετικά με το νομοσχέδιο
για τις Λαϊκές Αγορές.

 

Άμεσα να αποσυρθεί ο νόμος για τις Λαϊκές


Επιβάλλεται η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές. Οι αρμοδιότητες για τις Λαϊκές Αγορές πρέπει να ανήκουν εξ ολοκλήρου στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Επίσης οι Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης πρέπει αντιστοίχως να διατηρήσουν τις ήδη υπάρχουσες δικές τους αρμοδιότητες.
Είναι επιεικώς απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης που, όπως συνηθίζει, με βεβιασμένους και αποσπασματικούς τρόπους επιδιώκει να “ρυθμίσει” το, ζωτικής σημασίας για χιλιάδες παραγωγούς και επαγγελματίες, ζήτημα του υπαίθριου εμπορίου, με πρόχειρο, αποσπασματικό και αντιφατικό τρόπο.
Επείγει να ξεκινήσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε το υπαίθριο εμπόριο να ενταχθεί στον Εθνικό Σχεδιασμό Ανασυγκρότησης της χώρας.


Το Γραφείο Τύπου, 1/5/14