` Ανοικτή Επιστολή 04/06/2022 | Ανακοινώσεις Ομοσπονδίας | Blog

Ανοικτή Επιστολή 04/06/2022

Ημερομηνία: 04/06/2022 Εμφανίσεις: 10.483 Clicks: 532

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΘΗΒΩΝ 103, 121 36 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΛ: 2105752449 FAX: 2105719x474

Ιστοχώρος: http://www.laikesagores.gr Email: info@laikesagores.gr


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


ΠΡΟΣ

:

Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Κύριε Υπουργέ, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη σας το πρωί της Τρίτης 31/05/2022 στην Λαϊκή Αγορά της Νέας Φιλαδέλφειας, με έκπληξη διαβάσαμε σχόλια που αναφέρονται στις Μαύρες Σημαίες Διαμαρτυρίας των Ομοσπονδιών όλης της Χώρας.

Όταν από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κ. Π. Σταμπουλίδη κοινοποιήθηκε το πρώτο Σχέδιο Νόμου, που απορρίφθηκε από όλες τις Ομοσπονδίες της Χώρας και έγινε η αφορμή ώστε 8 Ομοσπονδίες να ιδρύσουν την Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας.

Η Γενική Συνομοσπονδία με τους Αγώνες, τις Απεργίες, τα Συλλαλητήρια σ’ όλη τη Χώρα και ενημερώνοντας τόσο τους Βουλευτές της Κυβέρνησης όσο και όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τους Περιφερειάρχες Αττικής και Θεσσαλονίκης, ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ το Σχέδιο Νόμου 6 φορές.

Οι Μαύρες Σημαίες που σηκώσαμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αγωνίας μαζί, για το μέλλον των Λαϊκών Αγορών και της Δουλειάς μας ανέδειξαν την αναγκαιότητα πραγματικού διαλόγου και Συνεργασίας για την διόρθωση του Νομοσχεδίου σας.

  • Αποτρέψαμε την Εισβολή “Εταιρειών”
  • που θα λυμαίνονταν τον Λαϊκό Χαρακτήρα των Λαϊκών Αγορών.
  • Ακυρώσαμε τον σχεδιασμό για τον Πλειστηριασμό των Θέσεων.
  • Μετατρέψαμε το 90% της Δηλωθείσας Ποσότητας ΟΣΔΕ σε 50% και καταφέραμε να μειώσουμε το υποχρεωτικό ποσοστό πώλησης σε 50% της Δηλωθείσας Ποσότητας στην Αίτηση Θεώρησης.

Κύριε Υπουργέ, οφείλουμε να σας αναγνωρίσουμε ότι οι Υπουργικές Αποφάσεις για τα πωλούμενα προϊόντα και τα Δικαιολογητικά Ανανέωσης των Παραγωγικών και Επαγγελματικών Αδειών είναι σε θετική κατεύθυνση.

Όπως και η ΠΡΩΤΗ Τροποποίηση στο Νόμο είναι σε θετική κατεύθυνση
όσον αφορά τον επιμερισμό των αρμοδιοτήτων των Φορέων Λειτουργίας για την Θεώρηση, Έκδοση, Μεταβίβαση των Παραγωγικών και Επαγγελματικών Αδειών.

Όμως κύριε Υπουργέ, οφείλουμε να σας επαναλάβουμε και για τα κακώς κείμενα που αντιμετωπίζουμε από τον νέο Νόμο αφού καταργεί την από 93 και πλέον χρόνια απρόσκοπτη Αδειοδότηση και Είσοδο των Παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές. Ερχόσαστε λοιπόν αντιμέτωποι σήμερα με παραγωγούς οι οποίοι με τεράστιο κόστος παραγωγής παρήγαγαν προϊόντα εποχής (κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα κλπ) αλλά δεν μπορούν να τα διαθέσουν στις Λαϊκές Αγορές αφού δεν μπορούν να εκδώσουν άδειες και τα εκμεταλλεύονται οι Έμποροι εις βάρος των Καταναλωτών, αφού μόνο οι Παραγωγοί μπορούν και πωλούν ολόφρεσκα και φθηνά προϊόντα.

Πάγιο αίτημα μας η κατάργηση της Φορολογικής και Ασφαλιστικής Ενημερότητας από τα υποχρεωτικά Δικαιολογητικά Κατάθεσης.

Στο θέμα της Βελτίωσης – Απόδοσης Θέσεων αν και στο άρθρο 66 “Μεταβατικές Διατάξεις” έχει προβλεφθεί η δυνατότητα σύστασης 5μελών Επιτροπών για την υλοποίηση της διαδικασίας υπάρχουν όμως 4 μεγάλες ομάδες Λαϊκών Αγορών Αττικής και στην υπόλοιπη Χώρα, για τις οποίες απαιτούνται ειδικές διατάξεις λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζουν και λόγω των χιλιάδων παραγωγών που προσέρχονται 10, 15 ακόμα και 20 χρόνια χωρίς να έχουν να γίνει αποδόσεις θέσεων και τοποθετούν στην ίδια θέση για όλα αυτά τα χρόνια να υπάρξει διάταξη που να τους δίνει μόρια ώστε να παίρνουν τις θέσεις που τοποθετούν.

Κύριε Υπουργέ, παραμένουμε στην διάθεση σας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση και περιμένουμε να ορίσετε συνάντηση για την επίλυση όλων των καίριων ζητημάτων που απασχολούν τον Αγροτικό Κόσμο των Λαϊκών Αγορών και περιμένουμε να μας επισκεφτείτε και σε άλλες Λαϊκές Αγορές.

Για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας